Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 28 juni 2009

Överlevnadskursen slut.










I dag slutade den engelska överlevnadskursen. Tyvärr var det några som inte klarade
av att få godkänt för att få skolans märke. Men i stort har det varit en trevlig och hård kurs där många har nått sina gränser. Vi har höga krav på proven men som sagt alla klarade inte av de 12 dagarna helt.
Nu börjar den vanliga kanot säsongen i i morgon måndag tar det fart rejält.Den senaste tidens fina väder har säkert gjort sitt så nu är vi åter i den normala vardagen.

lördag 27 juni 2009

Näst sista strapatsen.
























Efter ca 7 timmar kom den första gruppen till "fallskärmssläppet". Två "skadade deltagare hade burit på primitiva bårar hela vägen ca 6-7 km. Sista biten av vandringen var vid norra Lövnäsviken, här blev, klippblocken för svåra, så ena gruppen tillverkade en flotte med hjälp av liggunderlag. Andra gruppen klarade av hindren.
Väl framme letade man snart upp den Nödbehållare som lagts ut och som simulerade ett fallskärms släpp. Ledarna hade gjort i ordning ett "Baconträd" och en "Hambush" vilket var en gran och en buske som var klädd med bacon. Stor glädje. Vidare hade en "fiskare" skänkt ett större antal gäddor till gruppen och lovat att om möjligt hämta hjälp.
I dag lördag, tidigt på morgonen, kommer gruppen att få radiobesked, om att de själva måste ta sig tillbaka till Base Camp Risviken för slutprovet, som är individuell elduppgörning, med hjälp av bågdrillning. Efter detta en härlig soppa och senare på kvällen än riktig måltid den första på 12 dygn.När middagen är klar blir det utdelning av Överlevnadsskolans märke till de som blivit godkända. The Hell week is ower.

fredag 26 juni 2009

"Olycka". Strax efter start.



Efter debrifing med gruppen fick de nya direktiv. Förflyttning till fingerat fallskärms släpp ca 6-7 km i sydvästlig riktning. Omedelbart var det två deltagare som hoppade från en klippa och "bröt" en fot och ett ben. Gruppen ordnade snabbt bårar och efter ca 20 minuter kunde man fortsätta till nästa Checkpoint, där man troligen kan få hjälp.
Gruppena skall nu på 2x14 personer bära 2 "skadade". Jobbigt och varmt men det är sådant som kan hände i vildmarken.

torsdag 25 juni 2009

"Räddningen" kom från ovan


Överlevnadsmarchen för de 34 engelska deltagare skedde i en intensiv hetta upp mot 28 grader. Många blev förvånade i morse när vi tog alla ryggsäckar och låste in dom dvs. alla startade endast med de kläder och eventuell utrustning de hade på sig och med i fickor. De ca 5 kilometerna avverkades på mellan 2 till 4 timmar med mycket fin kartläsning av de olika gruppledarna.
Vid framkomsten byggdes nödsignaler och signaleldar av mindre förmat beroende på aktuell väderlek Räddningskåren i Årjäng var underättad om övningen lika så SOS Alarm dvs 112 i Karlstad.
Vid 1900 tiden kom ett flyg SE FGZ som spanade efter kursen in från norr. Det var min gamla flyglärare Ingvar Langton som var inhyrd för ett "hitta "gruppen. Allt gick vägen. Signalerna var tydliga och ett "släpp" av information till gruppen kom från luften. Gruppen har fått ett "fallskärmssläpp" med nödutrustning ca 5-6 km söderut, vid Räckelspaden. Tyvärr drev skärmarna söderu !! Det var vi instruktörer som gömt dessa vid en tilltänkt övernattningsplats under morgondagen.
Så långt allt enligt planerna. Det återstår nu 48 timmar av slutövningen

onsdag 24 juni 2009

Congratulation all guy´s

Klockan 1600 hade alla deltagare i kursen fått eld med bågdrillning. Ett steg närmare att i slutet av kursen erhålla certifikat och WEISS märket.
WEISS står för Wilderness Experience International Survival School.
Vi instruktörer är rätt stolta över att alla lyckades.
Preben Mortensen

Det börjar ta sig! Stora eldprovet innan överlevnadsturen.






























Nu är 7 dagars intensiv träning i grundläggande Bushcraft och friluftsteknik slut.
I dag kl 1600 skall alla deltagare kunna tända en eld med hjälp av bågdrillning dvs. man för en pinnen runt i en skåra med hjälp av en båge och efter ett tag börjar det ryka, man fortsätter tills röken är kraftig. Träkol som bildas i skåran börjar glöda och så för man glöden över till torrt gräs eller eventuellt till träkol. Blåser tills en låga uppstår och man har en eld.
I morgon startar alla på slutövningen. Gruppen startar med de kläder de har på sig och det de eventuellt har i fickorna. Deras "välpackade" ryggsäckar låses in, så dom är man utan de påföljande dagarna. Gruppen har "TUR" och hittar ett övergivet torp där det "underligt" nog finne en del konserver och en del utrustning, ett par sovsäckar, en del lggunderlag, ett par skedar och litet annat smått och gott.
En fin överraskning "kanske".
Men en överlevnads situation är tuff och det är det man lär hur man klarar sig med minimalt med hjälpmedel.

söndag 21 juni 2009

AMIK Montrealkanoten till filminspelning Norge med "Stubbefolket"













I dag kom hälften av engelska överlevnadsgänget åter till Base Camp Risviken. Den andra hälften har haft drillning av eld, säkerhetsinformation kring eldning och en hel del annat på programmet som förbedelser till nästa veckas extrema Överlevnadsmarch.
När hela gruppen på 38 deltagare inkl lärare och instruktörer var samlad, fick jag hjälp med att flytta Montrealkanoten, AMIK (Lilla bävern) upp från stranden till gräsplanen. Den är 11.5 meter lång och 1,70 bred och väger ca 200 kg. I morgon måndag körs den till Norge för att användas under en del av inspelningarna av Stubbefolket.
Vecka har varit regnig, men nu ser det ut som om vi får en period av bra varmt och torrt väder.

fredag 19 juni 2009

The British has taken over the Base Camp































I dag återvände hälften av den brittiska gruppen på 38 deltagare, de som varit ute i 3 -dygn på grundläggande friluftsteknisk träning enligt Bear Claw Bushcraft systemet. Den andra hälften av gruppen har haft andra programpunkter inom friluftsliv området.
Grupperna växlade, så grupp 2 tog kanoterna och paddlade iväg för sin träning.
Samtidigt kom 4 britter åter efter en veckas kanottur. De har tidigare gjort grundläggande Överlevnadskurs 2008 under en vecka. Fortsatt med en veckas extrem överlevnad samma år, och fullföljde med en veckas vinterutbildning mars månad detta år. Denna gång var de tillbaka för en egen kanottur och praktiserade sina färdigheter.
På Base Camp har den grupp som är här, har haft brödbakning på programmet och alla lyckades baka fina Bannock.
Med anledning av Midsommarafton fick de båda brittiska instruktörerna Gary och Steve, som är på Base Camp, lite extra goda biffar och sallad. De har det riktigt mysigt i Guides Cabin.
Natten gav en riktig rotblöta med mycket regn, men "ögruppen" lyckades hålla sig torra under sina ponchos. Bra jobbat. Johan och Dee som hade ansvaret var nöjda till 100% och inga hade blöta sovsäckar.
I morgon är det primitivt fiske och vi får se om det nappen en liten abborre.
De nästa 10 dagarna blir hårdare, vi höjer ju ribban hela tiden.

onsdag 17 juni 2009

Engelska överlevnadskursen startad




























34 engelska elever startade på tisdagen den 17/6 sin 14 dagars överlevnadskurs. Ett av de första momenten var att lära sig hantera skarpa verktyg, kniv, yxa och såg på ett säkert sätt. Nästa moment var att göra upp eld med hjälp av bågdrillning. Svårt, om man inte gör varje detalj helt 100% riktigt. En av engelska instruktörerna Steve visade föredömligt hur man gör och efter ett par minuter flammade elden. Att tända eld är ett stort ansvar, så vi hade mycket information om hur man eldar och att man har ett ansvar så att inte vådeld uppstår och att man släcker elden säkert och inte lämnar några spår efter sin eld.

onsdag 10 juni 2009

60 danska ungdomar på klätteräventyr



I samarbete med Sommarvik, där deltagarna bodde i stugbyn, har vi under 2 dagar haft ca ca 60 elever och lärare på klätteräventyr vid "Badbarns"klippan. 2 grupper om ca 15 deltagare varje dag har rapellat ned för klippan. Vi har haft en riktig"Cliffhanger"som hjälp. Stort tack.
Mycket trevliga ungdomar med fin stil och disciplin har underlättat. Klostermark skolan från Ålborg är alltid välkomna tillbaka.

söndag 7 juni 2009

Små vänner vid vägen


I går när vår fiskeguide Jimmy körde hem efter jobbet med en grupp fick han se ett rådjur stå strax bredvid vägen. Han stannade för att se på rådjuret, men tittade också motsatt håll. Tre små Kid låg direkt vid vägen och tryckte för att inte synas. Kameran var med och han sände denna fina bild till mig för att visa att Nordmarken just nu är full av naturupplevelser bara man tittar har håller ögonen öppna.
Tack för bilden Jimmy

44 vuxna och ungdom på vildmarksäventyr i 2 dagar.













Bysjöskolan som varit vår gäster förut för en del år sedan återkom. denna gång med 23 ungdomar och resten vuxna till ett intensivt vildmarksprogram. Kanotpaddling, vildmarkstävlingar, till sjöss, till lands och i luften, Denna gången blev det två 11 mannagrupper som hamnade på samma poäng och båda lagen korades som segrare. Men det var ytterst jämnt och skilde bara ett par futtiga poäng. Lycka med vädret, vindstilla, lagom varmt och spegelblankt vatten. Eldning framför vindskydden och övernattning i 12-tält för många första gången.
Jimmy och jag tackar för ett mycket bra gäng med kämpaglöd och mycket positiva och trevliga ungdomar de yngsta bara i 6-års åldern.Regnet kom minuterna innan avslutningen.

fredag 5 juni 2009

Äventyr med skolklasser från Årjäng












Som ett led i att ungdomar från de olika bygdeskolorna i Årjängs kommun skall lära känna varann innan de går samman i höst i en gemensam klass hade vi en äventyrsdag med 24 elever. Hög fart, trevliga ungdomar, många skratt och hårda kämpatag. Grupp 2 vann till slut, men det var på marginalen.De tjuvaktiga hackspättar och ekorrar som är på lägerplatsen, Base Camp 2 härjade som vanligt vid måltiden.

tisdag 2 juni 2009

Det gäller att hålla hårt i spaken på 10.000 meters höjd







Vid den har tiden förra året hade jag nöjet att få flyga en Metropolitan med start från lokal flygfältet vid Chicagos norra strand. En vid sväng över Lake Mitchigan för att få höjd och sedan en lång decend och inflygning mot bana 14 Right på O´Hare´s Internationella flygplats. Turen tog ca 30 minuter. Landningen var sådär! Missade mitt strecket med 15 meter, men det var en helt godkänd landning enligt "styrman" som satt til höger om mig. Att det var i en flygsimulator i Västerås som sonen Kim hade arrangerat, det var enormt och kändes helt riktigt med allt.
Nästa tur blir med en DC 10a hoppas jag.

Full fart med tävlingar i solskenet.


Åter ett gäng ungdomar i full fart med vildmarks tävlingar. Här gäller det att få på overallen snabbt för att sedan hoppa iväg. Samarbete är A & O för att lyckas få bra tid.