Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 17 april 2011

Pippi på fåglar.











Har besökt Hornborgarsjön för att titta på tranor och andra fåglar. Mellan 6-7000 tranor var kvar. Högsta noteringen var ca 16.000 för en del dagar sedan. När vi stod och tittade, blev det plötsligt stor uppståndelse. Någon av de professionella fågelskådarna ropade till. Han hade sett en Amerikansk Bläs And.(vi såg den också)

Denna fågel är synnerligen sällsyn i Europa, men då och då kan den iakttages, och har gjorts så vet enstaka tillfällen i Sverige.

En av fågelskådarna hade hört att det skulle finnes en och han hade på morgonen rest från Västmanland för att om möjligt se denna raritet. De få som såg fågeln sken av lycka. Den liknar en vanlig Bläs And, men är grön kring ögonen och bakåt i nacken. Det var mängder med andra fåglar och både Knöl- och Sångsvanar i mängder. Många olika vadare och änder simmade över allt. Det är verkligen en upplevelse för naturvänner, att då och då besöka denna unika plats söder Hornborgarsjön på Dagsnäs ägor. Många övernattar i husvagnar i många dygn och det finns besökare från många olika länder. 20:- kronor i parkeringsavgift, som går till foder är en ringa avgift för denna fina naturupplevelsen.

I Västergötland kring berget Billingen hade blåsipporna blommat klart, nu var det mängder med vitsippor.

Här i Risviken är det bara dagar kvar tills blåsipporna kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar