Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 1 december 2011

Fiskevårdsplan för Västra Silen är nu klar.

Har med stort nöje läst den Fiskevårdsplan som gjorts för Västra Silens Fiskevårdsområde.Det framgår att de insatser som gjorts under många år vad gäller utsättning av Öring samt arbete med de olika lekplatser i vattendragen där Öringarna leker har har fungerat mycket väl.
Det kan också konstateras att vi har en mycket fin stam av storöring i Västra Silen. Den avgift som kanotister betalar för en veckas fiske, det så kallade Kanotfiskekortet för 200:- bidrar till att det finns en hel del pengar som går tillbaka i sjön i form av utsättning av 2-3 åriga öringar och i vissa fall även Gullspångslax.
Gädda och abborre beståndet konstateras vidare att det är helt OK.
Under säsongen 2011 har en del fina exemplar av just öring fångats, men även en del större gäddor. Många av våra kunder meddelar vid hemkomsten, att de har haft Catch and Release vad gäller storlek på öring och i de flesta fall har gäddorna returnerats tillbaka i sjön även om en och annan matgädda ha slutat i stekpannan.
Har även fått en rapporter om fångst av Regnbåge, dvs. fisk som rymt från fiskodlingen i södra delen av sjön. Denna fiskodling är inte omtyckt av ortsbor och de som paddlar i närheten av anläggningen. Nedsmutsat vatten ockh lukt samt ett "oljigt" ytvatten.


Det kommer att tillföras en del kapital till ytterligare fiskevårdande åtgärder, när det gäller ordningställande av lekplatser för Öring, risvasar för Abborre mm.
Nu väntar vi bara på is så vi kan börja pimpla abborre och en och annan "ädelfisk" de senare dock sällsynta, men de fångas av och till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar