Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

tisdag 1 maj 2012

Indianska näverkanoter


När européerna kom till Nord Amerika började man ganska snart handla med indianerna. Det var byteshandel. Man bytte med metal varor, allt från knivar, yxor grytor,vapen m.m. till framförallt bäverskin som var en bristvara i Europa. Men redan på 900-talet var det vikinga båtar från kolonierna i Grönland som var i New Foundland.
Det finns arkeologiska utgrävning som styrker detta. I anteckningar från denna tid står det."Skrällingarna kom i båtar tillverkade av björkens näver". Det måste vara första gången man såg indianernas fina välbyggda näverkanoter,
I dag paddler vi ju främst med aluminium kanoter, men det är inte samma fina form och känsla som att paddla i en näverkanot. Dessa kanoter var tillverkade av trä spant, täckta med hopsyd med rötter och björknäver, där man i sömmarna smorde på en blandning av tjära från törestubbar, kåda från granträd och lite brända och malda älgben. En seg och bra tätningsmassa.
Gick någonting sönder var det bara att gå till skogen skaffa lite näver och så reparera kanoten. På kanot museer i Canada och Usa har jag sett massor av näverkanoter, även sådana som blivit reparerade under en tur.
Bilden visar ett möte med europeer och indianer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar