Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

tisdag 29 maj 2012

6 Vuxna 7 barn på Pingsttur

Pingsten har varit vindstilla , varm och med sol från en klar himmel. Sex pappor från Danmark har under de senaste åren varit på kanotturer med sina barn just under  Pingsten. De berättade att de förra året hade regn mest hela tiden. Nu ville de längre mot norr till lite mera vildmark, än det som är söderut i Skåne och Småland. Det kunde inte vara bättre med vädret. Den yngsta var 4 år och en liten solstråle. Alla hade varit på flera kanotturer förut och det var ett mycket disciplinerat gäng med bra ordning på allt. De 7 ungdomar som på sitt sätt hjälpte till, lämnade in flytvästar och paddlar väl rengjorda.
Jag hoppas att få se denna fina grupp någon annan gång.

fredag 25 maj 2012

Nu är det varmt 29,2 grader i skuggan

Jag tror att det är nytt värme  rekord i dsg. Luften står stilla, inte en vind. Man skall inte klaga, de som skall ut på kanot tur i Pingsten får säkert ett fint väder.
Jag lägger in en bild från i vintras--- alltid svalkar det något :-)
Stockholmsbacken i vintras strax norr Base Camp Risviken

onsdag 23 maj 2012

Harry Macfie den svenska äventyraren.

Harry Macfie var den svensk från Lyckorna i Bohuslän som i början på 1900-talet bland annat var guldgrävare och pälsjägare i Canada i sin ungdom. Har  var den som först tog den canadensiska kanoten till Sverige. Byggde på sitt kanotvarv i Lyckerna ett bra antal fina Macfie kanoter i 3 olika storlekar. Själv har vi i familjen 4 stycken. Under mitten av 50 talet tog Mårten Gedda över tillverkningen och i dag är det sonen Björne Gedda som för traditionen vidare.
För en del år sedan bildade ägare av Macfie kanoten en klubb som i dag har ca 100 medlemmar.
Du kan läsa om denna fin klubb på  www.hmcc.se. Det är medlemmar som har den rätta stilen med paddling , naturhänsyn och älskar träkanoter, som man vårdar ömt, Klubben har 2 årliga möten där  tre dessa har varit här hos oss under åren.

Kan i dag stolt meddela att vi fått in vår LOGO på klubbens hemsida.( se ovan)
Jag tacka de ansvariga främst Mats.
2 fina kanoter i trä spantbyggda, det gäller att ta vara på sådana

söndag 20 maj 2012

Åter efter 8 år, Repeat Business.


Bilden vid kanot tvätten strax utan för dusch och
toalettavdelning vi byggde förra året.


















Efter ett par fina dagar med bra väder hämtade vi i dag ett par som varit ute över helgen. De hann inte så långt som beräknat då det var lite för mycket vind en dag på Östra Silen.Lång körning fram och åter från Köpenhamn avskräcker inte våra kunder för en korttur över en lång helg. Mannen var här för 8 år sedan på en vecko tur.
På vägen mot Base Camp såg vi en fin älgko

lördag 19 maj 2012

Åter för fjärde gången

Ett företag är här för fjärde gången. Ledningsgruppen gör årligen ett friluftsäventyr. Ledaren hade turen att få en stor öring, så fiskekortet betalade sig denna gång.
Det var ett program med kanot, bad i Hot Tuben och lite annat. Inga större strapatser denna gång, men mysig samvaro under ett par fina vår dagar och sköna kvällar.

Detta  kom i dag måndag 20/5 Alltid trevligt med posetiv Feed Back.


Hello Preben,
We are now back in Bremen and the whole team wants to thank you
and your wife for your hospitality and the fantastic experiences we had in your area!
Everybody of us enjoyed the great nature, the canoe tour, your
delicate dinner and especially your hot tube!! Thank you very much!

We hope to see you again!

Avslappat bad i Sweat Lodgen och Hot Tuben men efterföljande bad i 11 gradigt vatten i Västra Silen
 



Äventyrs gruppen innan hemfärd.


fredag 18 maj 2012

Tänt var det hääääär!

I dag avslutade vi en utbildning med elever från en skola i Kristinehamn. Skolan har varit här med elever 4 gånger förut. Vi skulle ha klättrat med en del av gruppen men kunde inte av säkerhetsskäl. Klippan var för blöt. Så vi valde att låta deltagarna få prova på ridning i stället. Sista dagan var det undervisning i att göra upp eld utan tändstickor. Vi provade batteri, eldstål, flinta och stål, visade på bra tändmaterial och mycket annat.
Att tända eld med forntida metoder är det numera inte många som kan, men det är bra att kunna om man vid ett tillfälle försätter sig i en situation där man måste göra upp eld utan att ha tändstickor.
Det var med andra ord en förkortad överlevnads instruktion.
Mycket trevliga elever som också fick prova på att hantera och paddla en kanot på rätt sätt.

Eld genom att använda 4.5 volts batteri och stålull

onsdag 9 maj 2012

Norge är dyrt -mycket dyrt

I ett fint samarbete med de ansvariga för Årjängs Turistbyrå, har fem företag i Årjängs Kommun, gått samman om ett utskick till den Norska Konferens marknaden. Vi kan erbjuda allt från förstklassigt hotell boende till 2-mans fjälltält eller fina stugor.
Stor variation av aktiviteter med bland mycket annat fiske,(lax, öring) kanoter, klättring,Team Bildning eller varför inte bara en äventyrs dag eller kväll.
Vi har aktiviteterna och det mera primitiva boendet på vår Base Camp och vill man lyxa till det lite så finns fina stugor och hotell hos kollegor i närheten.
Alla har konkurrens kraftiga priser i förhållande till likande i Norge, dvs.vi har lägre priser än i en storstads region men med samma höga kvalité.
I dagarna sänds konferens broschyren ut till norska företag i Oslo och Östfold regionen. 
Meddela oss så sänder vi ett exemplar.
Stort tack till de som ordnat denna fina broschyr.


tisdag 8 maj 2012

Repeat Business 25 år i rad i kanot området.

Tidigt på¨morgonen i dag kom en av medlemmarna i "Olsen Banden". Det är en grupp danska gäster som varit här varje år under en 25 års period. Pappan i gruppen var här första gången när han var 50 år. Sedan har han kommit åter 25 år i rad. Denna gång kom han inte med på grund av sin ålder. Sonen har varit här 9 gånger med sin far och kamrater. Nu kom han tillsammans med en vän som varit här 4 gånger sedan 1997.
Visst är det trevligt när "gamla" kunder återvänder till Nordmarken och det fina kanotområdet. De var imponerade att det fortvarande är drickbart vatten i alla sjöarna, en sak som det inte är söderut. i Sverige.

måndag 7 maj 2012

Riktiga Träkanoter till salu.

Spantbyggd trakanot i yppersta skick
Fick i dag bilder från vänner inom Mac Fie klubben. Det är medlemmar som alla har riktiga träkanoter byggda av antingen Mac Fie eller Morten Gedda. En del av medlemmarna vill sälja sina kanoter, till priser som ligger långt under det man i dag får betala för en riktig träkanot. Så passa på om du vill ha en klassisk träkanot.
Är någon av läsarna intresserad kan jag förmedla adresserna.

torsdag 3 maj 2012

Nu är kanotområdet öppet.

Nu är kanot området öppet. Den 2 maj träffades ett fåtal kanotuthyrare och de fem naturtillsyningsmännen för en gemensam kväll vid en av området fina lägerplatser. Vi kanotuthyrare fick veta lite om deras planer inför sommaren. Dels den normal tillsyn i området, men även på vilka platser som det måste till reparationer av vindskydd m.m.
Det är kört ut mycket ved till de flesta lägerplatserna i vinter, detta trots att isförhållandena inte var de bästa, och man fortsätter med vedkörning så att det är klart överallt innan högsäsongen tar i på allvar. Man tyckte att det är en stor vedåtgång och bad att vi skall informera våra gäster om att inte elda för stort och för länge i onödan.  Det är stora kostnader för inköp av ved och transport. Pengar som kan användas till annat exempelvis flera nya lägerplatser. Mellan 500-600 kubikmeter ved år årsförbrukningen.
Miljötoaletterna i kanot området har fått en översyn och man betonade att det är viktigt att använda dessa för att förhindra att de rena vattnen inte förorenas.
Ansvaret för tillsynsgruppen är samma person som säsongen 2011 Henrik Hjert, boende i området och med stor friluftserfarenhet. Hans förordnande gäller just nu till 1 Oktober 2012.
Vid brister eller skador vid lägerplatserna är vi tacksamma om att få besked så vi kan sända vidare till service teamet. 
Henrik Hjert, ansvarig för Service teamet vid en äv lägerplatserna i
"The Real Canoe Country" Nordmarken


tisdag 1 maj 2012

Indianska näverkanoter


När européerna kom till Nord Amerika började man ganska snart handla med indianerna. Det var byteshandel. Man bytte med metal varor, allt från knivar, yxor grytor,vapen m.m. till framförallt bäverskin som var en bristvara i Europa. Men redan på 900-talet var det vikinga båtar från kolonierna i Grönland som var i New Foundland.
Det finns arkeologiska utgrävning som styrker detta. I anteckningar från denna tid står det."Skrällingarna kom i båtar tillverkade av björkens näver". Det måste vara första gången man såg indianernas fina välbyggda näverkanoter,
I dag paddler vi ju främst med aluminium kanoter, men det är inte samma fina form och känsla som att paddla i en näverkanot. Dessa kanoter var tillverkade av trä spant, täckta med hopsyd med rötter och björknäver, där man i sömmarna smorde på en blandning av tjära från törestubbar, kåda från granträd och lite brända och malda älgben. En seg och bra tätningsmassa.
Gick någonting sönder var det bara att gå till skogen skaffa lite näver och så reparera kanoten. På kanot museer i Canada och Usa har jag sett massor av näverkanoter, även sådana som blivit reparerade under en tur.
Bilden visar ett möte med europeer och indianer.