Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

söndag 31 mars 2013

Sensation i Risviken, oanade möjligheter att få mängder med fisk.

Fisken Regnbåge kommer ursprungligen från Nordmamerika. Det har väl inte undgått några i kommunen, att det under sensommaren 2012 skedde ett utsläpp av 10.000- tals fiskar i Västra Silen.
Många har fiskat och fått bra fångster. Det finns dock ett sätt som indianerna från Nordamerika har tillämpat under tusentals år och det heter på Ojibwa språket Ats röf  Lir pa.
(Latin Lirpa Lirpa). Det fungerar på följande sätt. Man söker upp ett området där isen lägger sig i högar efter stränderna och en bit ut i sjön.. Det bli då fritt vatten. Fiskarna som nu under många månader har varit under isen kommer nu i stora stim och söker upp isfria stränder där de mer eller mindre kämpar för att få lite frisk ren luft.
Strax söder Kanot Centret i Risviken hittade vi under seneftermiddagen i går den 31/3 ett sådant issläpp. Vi kunde ta fiskar med händerna när de låg inne på super grunt vatten. Om någon läsare är intressera så är det bara att komma i dag så kan vi visa. Vi säljer fiskekort per timme för 5 kronor i timmen. Man får inte gå från fiskeplatsen förrän man har minst tio fiskar, och har betalat tim priset. Det brukar gå på strax över en timme att få en bra hög med fiskar.
Välkomna.

48 minuters handfiske

Så här ser islosset ut strax in vid stranden
Platser kan beställas efter kl 0900 den 1 April på telefon
0573 38060

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar