Om mig

Mitt foto
Risviken, Sandvika, Årjäng, Värmland, Sweden
Jag heter Preben Mortensen. Varit aktiv med friluftsliv och kanot sedan 1956. Driver Nordmarkens Kanot Center AB med familjen strax söder Årjäng vid Västra Silen. Syftet med denna blogg är att du kan ta del av min vardag och de senaste äventyren och annat som rör aktivt friluftsliv. Gå till www.nordkanot.se så kan du se hela vårt program på Nordmarkens Kanot Center.

torsdag 4 juni 2015

Konsten att säga nej.

Konsten att säga nej.
De senaste dygnen nu  i början av juni har det varit mycket blåsigt, delvis storm. Nedfallna träd, mycket höga vågor även på mindre sjöar. Definitivt inget kanot väder även för mycket vana kanotister.
Här har vi som kanotuthyrare ett stort ansvar. Vi måste till 100 % neka folk att ge sig ut på tur när vädret är olämpligt.  Även om kunden påstår sig ha en ”viss” vana.
Är de redan ute måste de stanna på land tills vädret och förhållanden bli bättre. Det finns ett gammalt ordspråk  ”Ingen indian har drunknat på land”. Och det stämmer
Har de senaste dagarna läst om folk som kantrat i stormen. Ett gäng tyska vuxna hamnade i svårigheter, en skolklass likaså. Sjöräddningen, helikoptrar, räddningsbåtar,  privata båtar. Räddningstjänsterna i respektive området var engagerade för att hjälpa till.
Jag hävdar att det är ledarfel att gå ut i hårt väder, även om en skolklass missar ett friluftsäventyr . Även om man kanske missar ett tåg, även att det är tråkigt att vänta på land och vänta på lugnare väder.
Här har vi som hyr ut kanoter ett ansvar, att kraftigt betona riskerna vi hårt väder , och så görs det men tyvärr lyssnar vår gäster inte på våra råd.


Ej egen bild och har ingenting att göra med de omtalade insidenterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar